Zlatý mok - na zdraví

30.10.2025

aneb Ghrita pana 

  • je v ájurvédě velmi uctívaná a stará praxe, která má hluboký léčivý účinek na tělo, mysl i vědomí.

  • Ghṛita = ghí = přepuštěné máslo, očištěné od vody a mléčných bílkovin.
  • Pāna = pití

👉 Ghṛita pāna tedy doslova znamená "pití ghí", je to terapie, která se používá k promazání, očistě a výživě organismu.


Jak si tedy tento "zlatý mok" připravit a v čem nám může pomoc?

Možná už jste o něm slyšeli, možná si ho i pravidelně dopřáváte, anebo stále ještě holdujete moravské tradici a dáváte si po ránu panáčka slivovice. :) O té to ale dneska nebude. 

Řeč je o: 

  • panáku teplé vody s rozpuštěným ghí, do kterého můžeme přidat i citron, med, kurkumu či špetku soli, podle typu dóši a ročního období.

Proč pít ghí ráno na lačno?

  • Probouzí a harmonizuje agni (trávicí oheň) – tělo se nastartuje k přirozenému trávení. Je to skvělý způsob, jak dostat tělo do pravidelného rytmu.
  • Promašťuje vnitřní kanálky (srotas)pomáhá rozpouštět  a vylučovat toxiny a podporuje vyprázdnění. 
  • Vyživuje nervový systém a hormonální rovnováhuvelmi vhodné v období perimenopauzy a menopauzy, kdy tělo přichází o vnitřní "mazivo". Ghí je totiž výživou pro mozek, nervy i naše hormony. 
  • Zklidňuje vátu - tedy sucho v těle, napětí, neklid, roztěkanost, stres a nespavost, které jsou časté právě u žen i mužů po 40. roce.
  • Vyživuje hluboké tkáně (dhátu) - skrze všechny úrovně - od fyzické po psychickou, a doplňuje nám vitalitu - životní esenci, která nám umožňuje zářit.

Jak "zlatý mok" připravit a kdy ho ideálně pít. 


1. Základní verze:

  1. Do malého hrnku teplé vody (asi 100–150 ml, ideálně kolem 40–50 °C)

  2. Přidejte 1–2 lžičky kvalitního ghí

  3. Promíchejte, dokud se rozpustí

  4. Pomalu vypijte na lačno, v klidu, nejlépe vsedě. Poté zůstaňte 15–30 minut v klidu, dýchejte a vnímejte, jak tělo reaguje. Teprve pak snídej. (Ano, chce to vaši pozornost, trénujete všímavost k tělu.)

    Pít se má ideálně ráno mezi 6.-8.hodinou ranní.


2. Varianty podle dóši

  • Pro Vátu (sucho, chlad, neklid):

    Teplá voda + 1–2 lžičky ghí + špetka himálajské soli.

    → Pomáhá zvlhčit tělo, zklidnit mysl, uvolnit střeva.


  • Pro Pittu (žár, podráždění, horkost):

    Vlažná voda + 1 lžička ghí + pár kapek citronu.

    → Harmonizuje oheň bez jeho přehřátí.


  • Pro Kaphu (těžkost, stagnace, otoky):

    Teplá voda + 1/2 lžičky ghí + špetka zázvoru nebo černého pepře.

    → Povzbuzuje cirkulaci a podporuje lehkost.

3. Terapeutická verze (součást očisty – panchakarmy)

V rámci ajurvédské léčby se ghṛita pāna používá ve větším množství, postupně zvyšovaném po několik dní. Používá se speciálně medicinální ghí (např. s bylinami jako Triphala ghṛita, Brahmi ghṛita, Mahatikta ghṛita). Tento proces však musí vést zkušený ájurvédský lékař, protože je součástí hluboké detoxikace.


Důležité info:

  • Pokud máte žlučníkové potíže, jste po těžkém jídle, máte akutní zažívací potíže - nevolnost, průjem apod. - pak ghí vynechte. Nedoporučuje se ani pokud máte otoky, jste zahlenění, nebo pokud je vaše trávení slabé.

  • Po vypití počkejte alespoň 20–30 minut, než začnete snídat.

  • Ghí je vhodné pro denní vnitřní výživu i v malém množství do jídla. 

"Zlaté ghí s kurkumou"

Pokud chcete podpořit očistu a imunitu, můžete si občas připravit "zlaté ghí":

Smíchejte 1 lžičku ghí s 1 špetkou kurkumy a špetkou černého pepře.
Rozpusťte v teplé vodě a vypijte.


Tento nápoj působí protizánětlivě, posiluje trávení a přináší vnitřní teplo – ideální pro chladné dny nebo období zpomalení (např. podzim, zima, menstruace, menopauza).

„Miluji život a objevování životních souvislostí.
Miluji lidské tělo, jeho obdivuhodnou schopnost regenerace i jeho vnímavost a propojenost s našimi pocity.
Prostřednictvím fyzioterapie, kineziologie a vedení sebe-rozvojových seminářů pomáhám lidem pochopit svá omezení, své nemoci, bolesti a žít tak šťastný a zdravý život." Toužíte se o mně dozvědět víc? Klikněte tady.>>